Hobby's mogen wat kosten


Ik ken Rijk al zowat 20 jaar. Als dierenarts werd ik in het voorjaar met zekere regelmaat geroepen om hem te helpen met een moeilijke geboorte.
In het begin zag ik er nog wel eens tegenop. Rijk had altijd veel schapen en als iemand met zoveel ervaring je riep, zou het ook wel moeilijk zijn.
In de loop der jaren werd het allemaal makkelijker. Vooral de laatste paar jaar werd ik af en toe geroepen, terwijl ik dan achteraf dacht: ”Dit had je toch zelf ook wel gekund?”
Kwam dit nu alleen omdat ikzelf zoveel meer ervaring had, of was Rijk zoveel onhandiger geworden?

Dit voorjaar ben ik achter het antwoord gekomen.
Een keer midden in de nacht werd ik door Rijk gebeld met de vraag hem te helpen bij weer een verlossing. Normaal zeg ik direct dat ik er aan kom, maar nu,  nog half in slaap stelde ik Rijk wat vragen. Leeft het nog wel? Ligt het wel goed? Hierop antwoordde Rijk:”Ik weet het niet, ik ben er nog helemaal niet in geweest, maar ik heb er geen zin in! Doe jij het maar even.
Ik ben er vervolgens heen gegaan en heb dat schaap verlost. Een werkje van niks. Rijk blij en meteen de vraag: ”Wat krijg je van mij?” , want betalen wilde hij liefst direct.
Omdat het nacht was zei ik dat dat later wel kwam. Ook zei ik hem dat als hij ’s nachts nu weer eens hulp nodig had, hij niet meer moest zeggen dat hij er geen zin in had. Zeg maar dat het zwaar is, moeilijk ligt. Verzin maar iets. Maar niet: ik heb er geen zin in, want ik blijf ook liever slapen.  
Drie dagen later belde Rijk ’s nachts weer op. “Ik heb weer een schaap voor je. Ik kom er niet uit, alles ligt door elkaar”. Ik heb toen dat schaap verlost, Rijk blij, ik blij.
Een aantal dagen daarna waren we samen op een verjaardag. Achter mij zat Rijk dit hele verhaal aan een kennis van hem te vertellen. “En…?”, vroeg die aan Rijk, “kon je het echt niet zelf”?
“Weet ik niet”, zei Rijk, “ik had er niet eens in gevoeld, ‘k had er geen zin in.”   
Ach ja, Rijk had wel geleerd hoe hij het nu aan moest pakken. En dat hij nu moest betalen voor iets dat hij mogelijk zelf ook goed kon…. Dat kan Rijk niet zoveel schelen. Immers, hobby’s mogen wat kosten.  

Hans Gorter